geïnspireerd door Amersfoortse kunstenaars

2009. Amersfoort viert zijn 750-jarige bestaan. Op vele vlakken pakt Amersfoort flink uit. Voor en door Amersfoorters. Op het gebied van de beeldende kunst organiseert het feestcomité het project Zonen en Dochters. Negen kunstenaars met een Amersfoortse hartslag laten zich inspireren door de Amersfoortse meesters Withoos, Mondriaan en Armando. Deze tentoonstelling is weer aanleiding om het project door te zetten naar de scholen. De Amersfoortse scholieren laten zich weer inspireren door de negen Amersfoortse kunstenaars. Het eindresultaat is te bewonderen in het Mondriaanhuis.

Het project was dusdanig succesvol en inspirerend, dat onder begeleiding van Karen Wins van Scholen in de Kunst het Corderius College, het Vathorst College, de StadsGalerij, Lokaal 4 en de Kunstuitleen de trotse eigenaar werden van het vervolgproject: Zonen en dochters. De Kunstuitleen is inmiddels afgehaakt en bestaat niet meer. Ieder jaar worden met de hulp van Scholen in de Kunst de andere scholen uitgenodigd om mee te doen aan het project. ’t Atrium, Het Farel College, het Nieuwe Eemland, en De Amersfoortse Berg hebben in de wisselende jaren geparticipeerd.. De eindtentoonstellingen vonden op wisselende plekken plaats in onder meer: Het Icoon, De Zonnehof, De War en De Elleboogkerk.

2019, jubileumjaar

Het project zonen en dochters van Amersfoort brengt examenleerlingen in contact met hedendaagse jonge kunstenaars. De ontmoetingen zijn een bron van inspiratie voor de leerlingen, zichtbaar in een beeldende reactie op het werk van de kunstenaars. Zowel voor het Vathorst als het Corderius levert dit hun leerlingen inspiratie en motivatie en een voorbeeld van de beroepspraktijk. Het is dan ook mede als oriëntatie op de beroepspraktijk opgenomen in hun programma toetsing en afsluiting voor het examen. In de loop van het project komen de leerlingen in gesprek met de kunstenaars. De gesprekken dragen bij aan het ontwikkelen van een kunstvisie. Het project wordt afgesloten met een expositie.

De organisatie verwelkomt van harte de scholen die zich in dit nieuwe jaar gaan inschrijven.