Fotografie
Ron Jagers beperkt zijn aktiviteiten niet. Hij fotografeert, hij performt, hij ontwerpt, hij organiseert, hij polemiseert. Op zijn website staat een helder verhaal over hem geschreven door Jantine Kremer.

Wat de kwast is voor de schilder, het potlood voor de tekenaar is het fototoestel voor Ron Jagers: een instrument. Een instrument om een beeld voor de kijker te maken. Het draait om het beeld en om wat het beeld oproept.

Een grote zwarte kamer. Een eenpersoonskamer, nauw, en uitsluitend via een lichtsluis te betreden. Deze donkere kamer is 2.40 m hoog. Degeen die binnentreedt in deze donkerte en zich aanpast aan de duisternis en de tijd ‘neemt’, zal langzaam flarden van drie personages ontwaren. Herinneringen? Geesten? Verborgen verlangens? Buiten zijn tegen de zwarte kamerwanden drie kistjes getimmerd, kijkkasten. Wie blijft turen, wordt beloond met herinneringen aan beelden van vage figuren. Je hebt zeker 15 seconden nodig voor je wat ziet. En als je het gezien hebt, dan weet je nog steeds niet of je het echt gezien hebt of dat het je eigen verbeelding is die het beeld vormt. Tijd.

Tijd, een belangrijk element dat door al het huidige werk van Ron Jagers een belangrijke rol speelt. Daar waar fotografie de tijd probeert te beperken tot een hondervijfentwintste seconden, verbindt Jagers het verleden met het nu. Grote tijdssprongen worden samengebracht in één werk.
Binnenkort tijdens de expositie in het Huis als Museum toont Jagers twee video’s. Een ultra korte video, die al voorbij is voordat je het in de gaten hebt, waarbij de omlijsting het verleden en de toekomst aanstipt. De ander een loop, waarin het ongrijpbare van het heden getoond wordt.

Jagers schuwt het absurdisme niet. Integendeel. In zijn serie smartphone photography neemt hij de nadruk die gelegd wordt op het gebruik van een apparaat in de maling.

www.ronjagers.nl

ron@ronjagers.nl
033 4619380