OP BEZOEK BIJ RON JAGERS

Voor dit project ben ik op 18 december 2020 op bezoek geweest bij kunstenaar Ron Jagers. Ik heb voor Ron Jagers gekozen omdat hij o.a. fotografeert, wat ik zelf erg leuk vind. Daarbij is hij een kunstenaar die niet enkel fotografeert, maar daarnaast ook andere media gebruikt. Hij vertelde dat het belangrijkste daarbij voor hem is om het beeld creëren wat hij in zijn hoofd heeft. Hij neemt kunst niet al te serieus en maakt voornamelijk wat hij zelf leuk vindt.

Mijn eerste indruk toen ik zijn atelier binnenliep was dat het vrij netjes was. Er stonden slechts een paar werken van hem. Toen ik echter doorliep bleek het toch de gezellige, georganiseerde rommel te zijn die ik verwachtte. Er stonden behalve foto’s van Ron Jagers ook schilderijen van andere kunstenaars.

Ron Jagers bleek een vriendelijke, bijzondere man te zijn met ontzettend veel verhalen. Over de stille fanfare waaraan hij meedoet, zijn podcast (Radio Inconsequentas) die hij in zijn atelier opneemt en waarbij hij o.a. met kunstenaars praat over de vraag wat kunst is, zijn kunstkrant, maar ook over experimenteren, performances en humor.

Hij vindt het leuk om mensen op het verkeerde been te zetten. Zoals een schilderij waarop hij ongezien spot met de kerk en wat in de kerk heeft gehangen en werk van hem wat niet verkocht was op een veiling wat hij voor ieders zicht door een papierversnipperaar heeft gehaald. Of een foto op een expositie waarbij het glas expres gebroken was en de reacties van mensen daarop.

Het bezoek was veel leuker en interessanter dan ik me had voorgesteld en ik was oprecht geïnspireerd. Niet specifiek door hoe zijn werk er uit ziet, maar wel door alle ideeën die hier achter zitten en door al zijn verhalen. Hierdoor had ik echt meteen zin om aan de slag te gaan.

Ingezonden door: Pip Verschuijten (leerlingen ’t Atrium)