Op woensdag 14 december 2016 zijn wij op bezoek geweest bij Mardoe Painter. Het beeldende werk van Mardoe Painter gaat over de wrange schoonheid van de eigenmachtige natuur, aldus haar website.
Wij waren best benieuwd naar wat Mardoe Painter hiermee precies bedoelde dus hebben wij haar enkele vragen gesteld over haar stijl, de boodschap van haar werk en kunst in het algemeen.

De grondbeginselen van Mardoe Painter haar mixed mediawerken zijn altijd foto’s; zelf genomen of verzameld.  Mardoe Painter wil zichzelf geen impressionist noemen, vandaar dat zij heeft gekozen voor de term mixed media. Het concept van haar werk is belangrijker dan de esthetiek, dus het werk hoeft er niet per se mooi uit te zien. Verder heeft Mardoe Painter een kwetsbare manier van werken. Ze kerft/prikt als het ware in de foto’s, hierdoor kan ze niet meer terug. Mardoe Painter zei hier zelf over dat het bij haar werk past omdat het kwetsbaar is, dat het niet van alle tijden is en dat ze hieruit weer nieuwe werken kan maken.

Mardoe Painter heeft met haar werk niet echt een boodschap. Ze vindt dat opdringerig en ze maakt daarom gewoon wat haar aanspreekt. Wel was er een werk wat iets van een boodschap droeg.
Het was een foto van een crimineel, uit een  serie van meerdere blauwe mannetjes (zie afbeelding 1). Hierbij was ze geïnspireerd door een stuk wat ze had gelezen over priesters, waarvan sommige slechte dingen hadden gedaan. Want als je je puur richt op het gelaat van de man kan je niet zien of de man fout is, dus het gaat niet om goed of fout. Soms overlapt het elkaar; priesters zijn zogenaamd goed en criminelen fout.

Verder is Mardoe Painter altijd met kunst bezig; ze geeft les en ze heeft fotografie portret opdrachten. Ook heeft ze altijd in haar achterhoofd wat ze nog wil maken en werkt ze aan meerdere werken tegelijk. Ze beschouwt zichzelf daarom ook als fulltime kunstenaar, maar ze kan er niet van rondkomen. Haar werk verkoopt niet geweldig maar daar heeft ze helemaal vrede mee. Soms vinden mensen haar werk te zwaarmoedig. Haar werk doet het in de kunstwereld daarentegen wel goed. Haar werk hangt in goede musea: New York, Parijs en het gemeentemuseum Den Haag.

Het werk van Mardoe Painter heeft mij geïnspireerd tot het maken van dit beeld, Mardoe heeft mij laten zien dat je met foto’s en vooral het snijden en bewerken van foto’s een kunst vorm is. Wel heb ik aan het kunstwerk een eigen draai gegeven. Ik heb de foto’s geplakt op een zelfgemaakte zwarte doos en in het midden een chaotische paal.