Voor het zonen en dochters van Amersfoort project heb ik de kunstenaar Christiaan Schuinders bezocht in zijn atelier aan de Soesterweg. Na wat op de site te hebben rondgekeken sprak hij mij het meeste aan door de grote abstracte kunstwerken waarbij kleur etc. niet belangrijk is, maar alleen de vorm.
Christiaan is een beeldhouwer die in zijn kunstwerken de vorm voorop zet. Het hoofdthema in zijn werken is dan ook vorm, maar daaronder zitten verschillende lagen, waaronder wiskundige verhoudingen, afmetingen en volumes en symbolisme.
Hij begint zijn kunstwerken altijd eerst met het werken aan kleine beeldjes waarin hij de vorm uitwerkt. Het eerste ontwerp is van klei gemaakt en wordt daarna, doormiddel van een mal, in gips nogmaals gemaakt. Hierna werkt hij het in de juiste grote uit. Wat kenmerkend is voor zijn kunstwerken is dat ze allemaal van een groot formaat zijn en veel abstracte vormen beschikken.
Christiaan deelt zijn atelier met andere kunstenaars, tijdens mijn rondleiding heb ik dus ook veel verschillende kunstwerken gezien. Mijn rondleiding begon bij zijn eerste paar projecten en eindigde bij zijn laatste. Wat mij het meest opviel was de grootte van de kunstwerken. Ik had ze groot verwacht, maar dit overtrof mijn verwachtingen. Er zaten kunstwerken van soms bijna 3 meter tussen. Na mijn rondleiding heb ik Christiaan verteld over mijn idee van een ammoniet als kunstwerk voor dit project, hij werd meteen enthousiast en begon samen met mij te brainstormen over wat de mogelijkheden waren om mijn ammoniet zoveel mogelijk naar zijn stijl te maken. Het eerste idee was gips maar dit was uiteindelijk geen succes. Het uiteindelijke resultaat is van klei geworden.
Ik heb de ammoniet zo aangepast dat er abstracte vormen in terug zijn te vinden, waardoor het geen ‘normale’ ammoniet meer is. Dit is uit inspiratie over de kunstwerken van Christiaan gekomen.